Copyright 2022 - Gazdász Elasztik Kft.

Berkő Péter Retard borító1Miről szól ez a könyv?

Hosszú ideje ismert már, hogy azoknak a magzatoknak és újszülötteknek a körében, akiknek a méhen belüli növekedése ismert, vagy még ismeretlen etiológiai tényezők következtében zavart szenved, az átlagosnál lényegesen nagyobb a halvaszületés és az újszülött-halálozás előfordulása, de még egyes gyermekkori és felnőttkori betegségek előfordulása is.
A világon évente kb. 3 millió méhen belüli-, és 4 millió újszülötthalálozás történik. A méhen belüli elhalások vezető oka, és az újszülött-halálozások koraszülöttség utáni, második legfőbb oka a növekedési retardáció (IUGR). Fontos kérdés ezért, hogy – az eddigieken túl – mit lehetne, mit kellene még tenni – a Magyarországon évente közel 400, a világon közel 3 millió – növekedésben retardált magzat és csecsemő halálának megelőzéséért?
Felismerve azt, hogy az újszülött testi fejlettségének megítéléséhez, és így a növekedési retardáció fogalmának definiálásához, sem elégséges (mint eddig) csupán a súlyfejlettségét figyelembe venni – kidolgoztam egy olyan új, ún. „ÉFT-módszert, amely a magzatok és újszülöttek testi fejlettségének megítéléséhez a súlyfejlettség mellett a hosszfejlettséget és a tápláltsági állapotot is figyelembe veszi (ÉFT = Érettség, Fejlettség, Tápláltság). Ennek megfelelően javaslom a növekedési retardáció fogalomkörének kibővítését és definíciójának módosítását.
A súly- és hosszfejlettség, valamint a tápláltsági állapot egyidejű figyelembevételét az általam kidolgozott „ÉFT-percentilis-matrix teszi lehetővé. Ez egy olyan, 64 cellás táblázat, amelynek 8 vízszintes sora a súlystandard, 8 függőleges oszlopa pedig a hosszstandard 8 zónáját reprezentálja. Ez a matrix lehetővé teszi a növekedési retardáció 5 típusának, és a növekedési retardáció miatt fokozottan veszélyeztetett újszülötteknek a felismerését és elkülönítését. Egyúttal, – mint új szűrővizsgálati módszer – megkönnyíti azoknak az újszülötteknek a felismerését, akik életük megmentése érdekében, a neonatológus kollégáktól fokozott gondosságot, további vizsgálatokat, és adekvát kezelést igényelnek.
Mivel kiderült, hogy az IUGR-rel összefüggő halálozás legnagyobb mértékű a méhen belüli időszakban, a növekedési retardáció felismerése már a terhesség alatt szükséges. Ennek érdekében kidolgoztam az IUGR új, a magzat haskörfogatának (AC) és combcsonthosszának (FL), az ezek által meghatározott standardpozícióknak, és az ÉFT-módszernek az alkalmazására épülő, ultrahang-szűrővizsgálati módszerét is. Ez a módszer lehetővé teszi a magzat növekedési retardációjának, a retardáció típusának és veszélyességi fokának a felismerését. A felismert, fokozottan veszélyeztetett magzatok intenzív monitorizálást (NST és Doppler flowmetria) igényelnek. Ha ennek során magzati oxigénhiány jeleit észlelnénk, – a magzat terhességi korától függetlenül, – császármetszéssel – világra kell hozni az IUGR-beteg magzatot, még mielőtt méhen belül elhalna. – Mindkét szűrővizsgálathoz készítettünk egy gyorsan, és könnyen kezelhető szoftvert is.
Meggyőződésem, hogy az ÉFT-módszer, és e két új szűrővizsgálati módszer jelentős mértékben segítheti elő az IUGR miatt fenyegetett magzatok és csecsemők életének megmentését, és segíthet megelőzni a születéskori IUGR-rel összefüggő gyermekkori és felnőttkori betegségek egy részét is.


Miskolc, 2019